Blanda 100 g mjukt smör med någon av nedanstående smaksättningar. Smaka av och se om du vill ha mer av någon smak eller extra salt. Forma sedan kryddsmöret till en rulle eller spritsa små rosor. Förpacka lufttätt och förvara kallt, helst i frysen, så att smöret stelnar. Ta fram smöret en stund innan det är matdags. Skär rullen i skivor eller placera rosorna på assietter.
Vitlöks- och persiljesmör
100 g smör
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
Gott till det mesta.
Rosépeppar- och konjakssmör
100 g smör
1 tsk krossade rosépepparkorn
Några droppar konjak
Passar till fläsk- och nötkött.
Citron- och svartpepparsmör
100 g smör
2 tsk rivet citronskal
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
Passar till fisk och skaldjur.
Äpple- och rosmarinsmör
100 g smör
1 tsk koncentrerad äppeljuice
2 tsk finhackade rosmarinblad
Passar till kyckling, rotfrukter och grönsaker.
Chili- och limesmör
100 g smör
1 tsk finhackad chili eller chiliflakes
Rivet skal av 2 limefrukter
Passar fisk och skaldjur.
Pepparrot- och dillsmör
100 g smör
2 msk fint riven pepparrot
1 1/2 msk finhackad dill
Passar fisk, till exempel lax, och fläskkött.
Aprikos- och mandelsmör
100 g smör
6 torkade, finhackade aprikoser
2 msk mandelspån
Passar fläskkött, kyckling och lax.
Paprika- och chokladsmör
100 g smör
1 1/2 msk finhackad, röd paprika
1 tsk finhackad, mörk choklad (helst 70 % eller mer)
Passar fläsk- och nötkött.
Grönpepparsmör
100 g smör
30-40 fint hackade grönpepparkorn i lag
Passar fläsk- och nötkött.
Fänkål- och hallonsmör
100 g smör
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk fast hallonsylt
Passar lax, fläskkött och kyckling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar