21 december 2012

Grönkålspaj med cheddar och valnötter

(8 bitar)

Pajdeg:
3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
75 g kallt smör
3/4 dl mager kesella, 1% fett

Fyllning:
250 g färsk grönkål
3 st rödlökar
smör
2 dl riven cheddar
1 dl grovhackade valnötter
3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar


Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Sätt ugnen på 200ºC. Låt vila i kylen cirka 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

Tips! Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...