08 december 2011

Ugnsbakad lök med grädde och parmesan

(4 pers)

6 skalade och ansade gul- eller pärllökar
smör
2–3 dl vispgädde

2 dl finriven parmesan
salt och nymald svartpeppar
några plockade kvistar timjan


Lägg löken i kallt vatten i en stor kastrull och koka upp, låt dem sjuda i 15–20 minuter med lock. Sätt ugnen på 225ºC. Häll av vattnet och halvera lökarna. Lägg lökhalvorna med snittsidan neråt i en smord ugnsfast form. Salta, peppra och tillsätt timjan. Blanda grädden med hälften av parmesanosten och häll över. Lägg resten av osten på toppen. Grädda mitt i ugnen i 50 minuter.

Lökarna är goda att servera till grillat, kyckling, korv och fläskkött eller med stekt fläsk/bacon och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...