07 januari 2011

Saffranssill

1-1 1/2 dl gräddfil
1-1 1/2 dl crème fraîche
5-7 cm purjolök
1/2-1 äpple
1 st vitlöksklyfta
1 pkt saffran
1 krm cayennepeppar
3 brk löksill à 250 g


Häll av spadet från sillen och låt den rinna av ordentligt. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Skölj purjolöken och skiva den fint. Skala också vitlöksklyftan, pressa eller hacka den fint. Blanda först alla ingredienser till såsen och vänd sedan ner sillbitarna i den. Låt allt stå kallt i kylen i minst två, gärna tre, dygn och dra. Serveras gärna på crostini (gärna av kavring) med rödlöksringar, gräslök eller groddar.

Obs! I de recept jag utgick ifrån stod det exempelvis att sillen skulle dra några timmar, men efter eget test här i jul så kan jag konstatera att denna sill bör stå och dra i minst två, helst tre, dygn för att få den härligt saffransgula färgen och för att alla smakerna ordentligt ska “gifta sig”, som det heter.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...