03 december 2012

Ädelostpaj

(12-14 bitar)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
6 st pepparkakor
100 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
1 bit ädelost (200 g)
1 burk kesella (250 g)
1 dl mjölk
4 st ägg
Nymald svartpeppar efter smak
ev salt

Garnering:
Granatäppelkärnor


Pajdeg
Blanda vetemjöl, pepparkakor och smör i matberedare. Kör tills det är finfördelat och tillsätt sedan vattnet. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ den i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200ºC.

Fyllning
Kör ädelosten till smulor i matberedaren. Tillsätt kesella, mjölk och ägg. Kör ihop till en smet. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Häll smeten i formen och grädda 30–35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat. Garnera gärna med granatäppelkärnor.

En god paj till glöggfesten eller till en buffé när som helst på året. Pajen kan serveras varm eller kall.


Receptet kommer från kokboken “Lättlagad julmat och julgodis” av Maud Onnermark.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...