15 mars 2014

Sjömansgryta

(4 port)

2 1/2 dl öl (porter)
500 g köttfärs
300 g vitkål
600 g fast potatis
2 gula lökar
smör
2 msk hackad, färsk timjan
2 msk hackad, färsk körvel
3-4 dl utspädd kalvfond
2 msk japansk soja
1 lagerblad
1 msk ljus sirap
1-2 dl inlagd, skivad gurka
salt och vitpeppar

Garnering:
hackad bladpersilja


Skala potatisen. Strimla vitkålen i cm-stora bitar och hacka löken. Stek sedan löken och kålen i lite smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek tills färsen fått färg. Häll sedan ner ljus sirapen, sojan och lagerbladen.

Skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Varva potatisen med färsblandningen i en gryta. Häll över porter och den utspädda kalvfonden. Låt koka under lock i cirka 10 minuter.

Hacka timjan och körveln och häll ner dem och den skivade saltgurkan i grytan och rör om. Koka ytterligare 15 minuter tills potatisen är färdigkokt. Tillsätt mer porter och fond om vätskan kokat bort. Strö den hackade bladpersiljan över och servera grytan.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...